Internet com a espai de publicació individual i col·lectiva


Per parlar d'Internet com a espai de publicació, tant individual com col·lectiu, vam recórrer a un expert en aquests temes.
L'entrevista consta de 7 preguntes:

1. Presentació de l'entrevistat (Hèctor Molero)
2. Com veus l'ús que en fa la gent de l'Internet actualment? Creus que tothom està al corrent de tots els diferents usos que aquest pot tenir?
3. Com creus que la gent veu més l'Internet, com a espai de publicació individual o col·lectiu? Per què?
4. Quins avantatges té Internet com a espai de publicació individual? I com a col·lectiu?
5. I quins són els principals desavantatges que poden tenir aquests diferents espais de publicació?
6. Alguna experiència que li agradaria compartir? Alguna anècdota?
7. Moltíssimes gràcies per aquest tempsPregunta 1. PRESENTACIÓ DE L'ENTREVISTAT


Vam entrevistar a l'Hector Molero, enginyer de telecomunicacions i actual professor de tecnologia de 1r de secundària. Està molt vinculat amb el projecte 1x1 i en la seva integració a l'escola. Diu que s'està introduint l'ús de les noves tecnologies, l'Internet i els llibres digitals, això sí, de manera coherent, sensata i sense afegir noves dificultat per a l'alumnat. És a dir, s'estan implantant estratègies i nous mecanismes que fomenten l'ús de les noves tecnologies ja que aquests ens permeten fer d'una forma millor del que ja feiem abans.Pregunta 2. L'ÚS QUE FA LA GENT D'INTERNET.


L'Hector Molero diu que la gent, actualment, fa un ús d'Internet, a diferència de quan va començar a funcionar la xarxa, per necessitat. Abans va néixer com un entreteniment, especialment com una eina d'oci, i en el temps s'ha anat implantant en les nostres vides. Actualment s'ha convertit en una necessitat del nostre dia a dia, ja sigui degut a la feina, als estudis i també a la nostra la vida personal. Ara tothom té la seva adreça de correu electrònic que utilitza per comunicar-se o per registrarse a pàgines web del seu interès. per exemple, per a participar de xarxes socials, comprar online, fer activitats online, etc.).
Diu també que la gent coneix les aplicacions d'Internet en funció dels seus interessos. Tot allò que una persona vulgui, d'una manera o d'una altra, ho pot trobar.
El que podríem afirmar és que tothom està al corrent dels usos d'Internet que a la pròpia persona l'interessa que tingui Internet.
Finalment diu, en un to més subjectiu, que aquells que en saben molt, si se'ls acut qualsevol utilitat que actualment no existeixi, es faran milionaris, perquè molta gent està actualment disposada a posar a prova tots els possibles ventalls que ofereix aquesta gran xarxa mundial.
Òbviament, tot això té uns riscos i uns perills derivats que poc a poc tots anem coneixent.
Remarca la importància que es fagi pedagogia de com preservar la nostra privacitat a la xarxa, de com evitar abusos i com prevenir-nos de tot allò no tan bo que té Internet.Pregunta 3. QUÈ CREUS QUE PENSA LA GENT D'INTERNET.


L'Hector Molero diu que l'Internet amb el pas del temps s'ha anat individualitzant cada vegada més. Abans quan consultàvem Internet per veure les notícies o obtindre informació sobre determinats temes buscàvem una web experta, amb un col·lectiu darrera, amb una marca darrera, amb un nom. Per exemple, en el cas de les notícies, ens fiàvem més de la web del "País" o de "la Vanguardia", per exemple, que no la web d'una persona que s'informa i que és ella mateixa la que s'informa i la que consulta aquestes webs i després dóna la seva opinió o fa un resum d'aquestes notícies.
Diu que amb el pas del temps creu que l'Internet s'ha anat individualitzant cada vegada més ja que, per exemple, quan tenim un dubte sobre com funciona un aparell, o volem saber quin suc li podem treure a allò que ens hem comprat, anem a veure en fòrums el què diuen els usuaris, la informació que comparteix cadascú com a individu.
Per estar al dia del que passa al món hi ha diferents blocs personals de gent que en sap molt i que dedica molt de temps a consultar altres mitjans que tenen una visió que potser ens pot interessar més. Posa l'exemple del Twiter. Diu que és un espai on la gent hi publica individualment un "twit", és a dir, un missatge curt que explica el que està fent, el què li passa pel cap, etc. sense importar-li gaire quanta gent llegirà aquest missatge, si serà una, dues, mil o un milió de persones, perquè es posen a un mateix nivell una persona de peu, amb una estrella del cinema o un futbolista d'elit... Internet ens permet posar-nos a la mateixa alçada.Pregunta 4. AVANTATGES D'INTERNET COM A ESPAI DE PUBLICACIÓ INDIVIDUAL I COM A COL·LECTIU.


L'Hector Molero diu que com a espai de publicació individual, una de les principals avantatges que té Internet és l'anonimat. Ens permet posar-nos un pseudònim, una màscara, en forma de nom d'usuari o d'àlies que ens permet opinar de qualsevol tema en la nostra pàgina web personal o interectuar amb altres individus sense revelar la nostra identitat real i sense posar de manifest allò que no volem mostrar. El problema està quan tot això es fa públic i, evidentment, tot això pot portar problemes. Però aquest tema ja seria una altra discusió.
Com a espai de publicació col·lectiu té la gran avantatge de l'abast que abarca i a on pot arribar la informació o la publicitat que vol fer un col·lectiu, així com també els links que es creen d'unes pagines a unes altres en funció dels interessos, les afinitats, els gustos,... També destaca els links econòmics, en funció de contractes i d'aquest gran negoci que mou el món virtual.
La principal avantatge que té Internet, tant a nivell individual com col·lectiu, és el potencial que té Internet com a eina de comunicació, de publicitat i de promoció. Ho veiem, per exemple, en els grups de música com myspace, perquè el mateix consumidor ja és el que es dedica a buscar per Internet els seus grups de música preferits.
El món de la pirateria és un clar exemple de com podem veure dues cares de la moneda, com pot arribar a perjudicar al uns, i alhora afavorir als altres, en aquest cas, els més febles, o els que tenen menys recursos. El Youtube seria un altre clar exemple d'un canal que ha fet un canvi brutal en el concepte audiovisual, a nivell mundial.Pregunta 5. DESAVANTATGES D'AQUESTS DIFERENTS ESPAIS DE PUBLICACIÓ


L'Hector Molera diu, com ja havia dit abans, que també existeixen uns certs inconvenients i riscos que Internet eleva a la màxima potència. Aquests poden ser la facilitat de divulgació, que pot ser positiva per alguna cosa, però que quan la informació que es divulga no és certa o són fal·làcies, o el tipus de contingut que es mostra no és del tot legal o no és gens moral ni ètic, doncs tot allò que no ens agrada tant, també pateix aquesta divulgació molt fàcil i molt ràpid i d'un abast gairebé incontrolable.Pregunta 6. EXPERIÈNCIES, ANÈCDOTES O RECOMANACIONS.


L'Hector Molero diu que li agradaria fer una recomanació. Va veure la pel·ícula de "La red social", basada en el creador (o creadors) de Facebook i una sèrie de gent que en el seu moment des de l'Universitat van crear una aplicació que avui dia seria el tercer país del món a nivell de població, si tots els seus usuaris connectats siguessin habitants d'un país, una dada que sorprèn. El cas és que mostra molt bé com una petita idea d'un estudiant universitari es va convertir en una mina d'or, en una idea milionària, en una transformació molt important de la concepció de les relacions humanes. Mostra com qualsevol, amb ganes de crear alguna cosa nova, té el seu forat en aquest món de la xarxa. Com aquest podríem trobar molts i molts casos.
El que li agradaria remarcar especialment d'Internet, és la idea del Software lliure. Diu que li sembla una cosa meravellosa en els temps que corren i que Internet ha brindat aquesta oportunitat. Davant d'empreses milionàries enormes que tenen monopolis sobre determinades aplicacions, apareix una sèrie de gent que "por amor al arte", es posa a dedicar-li hores i hores a programar aplicacions que després tots podem descarregar i utilitzar de forma gratuïta sense cap mena de cost. Remarca que aquesta idea de compartir i de poder gaudir els uns d'allò que fan els altres li sembla una idea molt maca i que sempre que pot potencia i recomana profundament a tothom, així com també recomana i potencia la col·laboració en el desenvolupament de projectes d'aquest tipus.Pregunta 7. AGRAÏMENTS